miercuri, 29 ianuarie 2014

 Asociația Tottoro, în parteneriat cu Asociaţia P.A.V.E.L şi Asociația Internațională Snoezelen din Elveția implementează proiectul Snoezelen, o abordare inovatoare”, co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa, prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român.
Programul de Cooperare Elvețiano-Român este unul dintre programele de cooperare între noile țări membre ale Uniunii Europene. Toate aceste programe reprezintă contribuția Elveției la reducerea disparităților sociale și economice în Uniunea Europeană extinsă.
În data de 22 ianuarie 2014 a fost semnat contractul de achiziție cu furnizorul german Der Riedel de echipamente și materiale de stimulare și de relaxare Snoezelen. Astfel că în prima săptămână din luna martie a acestui an vor fi livrate în România și vom începe amenajarea camerelor Snoezelen: o cameră la Asociația Tottoro din str. Popa Nan nr. 151, sector 3 București și o cameră la Institutul Oncologic "Prof. Dr. AL. Trestioreanu" din București. Alte echipamente vor fi folosite în două școli speciale din București, Șc. Gimnaziale Speciale nr. 1 și nr. 5 cu care a fost semnat un protocol de colaborare.
În luna martie va fi organizat cursul de terapie Snoezelen pentru cei 12 voluntari ai proiectului, susținut de expertul elvețian în terapie Snoezelen, David Grupe care ne va oferi și supervizare pe toată durata proiectului și follow-up. Expertul este Președintele Asociației Internaționale Snoezelen din Elveția, parteneră în proiect. Voluntarii vor oferi gratuit prin proiect câte un ciclu complet de 15 sesiuni de terapie Snoezelen pentru 100 de beneficiari și vor face accesibilă camera Snoezelen din cadrul Institutului unui număr de 260 de copii.
Asociatia Tottoro va organiza in cadrul proiectului 5 ateliere de dezvoltare a abilitatilor de viata pentru 30 de copii cu si fara diagnostic.
 Obiectivele proiectului
Obiectiv general: Creşterea calităţii vieţii şi a incluziunii sociale a copiilor cu nevoi speciale, prin terapie şi abordări inovatoare, îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a stării psihice, conştientizarea și interacțiunea cu mediul, îmbunătățirea abilităţilor de viață, autonomie şi dezvoltare socială, îmbunătăţirea abilității de concentrare și a atenției, îmbunătăţirea abilităților de comunicare.  
Obiective specifice:
1) Asigurarea accesului a 360 de copii cu nevoi speciale/cancer din București la terapie Snoezelen, în decursul unui an.
2) Creşterea accesului copiilor cu nevoi speciale din București la terapie Snoezelen prin instruirea a 12 furnizori de servicii, voluntari ai asociațiilor partenere din România şi prin crearea a trei spatii de terapie Snoezelen, pe durata proiectului.
3) Demonstrarea impactului pozitiv al terapiei Snoezelen prin realizarea pe durata proiectului, a unei cercetări aplicate pe un lot de 100 de beneficiari, folosind datele obtinute in cadrul sesiunilor de terapie prin monitorizarea copiilor cu ajutorul chestionarelor furnizate de catre expertul elvetian.

Obiectiv de dezvoltare organizaţională:

Creşterea vizibilităţii asociaţiilor partenere din România prin aderarea la rețele naționale și sau/internaționale şi prin crearea de parteneriate cu organizații relevante din domeniul terapiei Snoezelen.
Descrierea activităților:
 1) Achiziționarea de echipamente și amenajarea a trei spații pentru terapie Snoezelen în București, cu asistența tehnică a expertului partenerelui elvețian, ISNA Schweiz.
2) Instruirea a 12 furnizori de servicii, voluntari ai asociațiilor partenere din România, în vederea oferirii de terapie Snoezelen copiilor cu nevoi speciale/cancer din București.
3) Furnizarea a 180 de sesiuni de terapie Snoezelen, pentru 60 de copii cu deficienta de intelect din două Scolile Gimnaziale Speciale nr.1 si nr.5 din București, atât la fața locului, cât și în camera amenajată la sediul Asociație TOTTORO.
4) Furnizarea a 120 de sesiuni de terapie Snoezelen pentru 40 de copii bolnavi de cancer, spitalizați în secția Oncopediatrică a Insitutului de oncologie "Prof. Dr. Al.Trestioreanu" și accesul la camera Snoezelen a 260 copii care vin la tratament ambulatoriu în spital.  
 5) Organizarea pe parcursul proiectului a cinci ateliere cu copii cu și fără nevoi speciale, pentru dezvoltarea abilităților de viață, a competențelor lor de comunicare dar și pentru integrarea lor socială și acceptabilitate socială.  
6) Realizarea unei cercetări aplicate pe baza datelor strânse pe parcursul sesiunilor de terapie cu cei 100 de copii cu nevoi speciale/cancer care vor beneficia de un ciclu complet de 15 ședințe de terapie.  
7) Organizarea unui seminar de o zi la care vor participa profesioniști care lucrează cu copii cu nevoi speciale, cu scopul de a disemina concluziile cercetării aplicate, rezultatele proiectului și bune practici în lucrul cu copiii cu nevoi speciale/cancer.  
8) Asigurarea vizibilității și promovării proiectului și a donatorului. 
9) Creşterea vizibilităţii asociaţiilor partenere din România prin aderarea la rețele naționale și sau/internaționale şi prin crearea de parteneriate cu organizații relevante din domeniul terapiei Snoezelen. 
Proiectul “Snoezelen, o abordare inovatoare” are durata de 18 luni iar totalul costurilor eligibile ale proiectului este de 74 435.09 CHF din care 10% reprezintă contribuția implementatorilor.A.   Planificarea activităţilor proiectului


Activitate
Anul 1
Anul 2
Anul 3
1
2
3
4
1
2
3
4
1
2
3
4
1. Amenajarea camerelor Snoezelen
2. Organizarea cursului de terapie Snoezelen
3. 180 sesiuni de terapie Snoezelen în Școlile Gimnaziale Speciale nr. 1 și nr. 5/ Asociația Tottoro
4. 120 sesiuni de terapie Snoezelen în Institutul de Oncologie “Prof. Dr. Al. Trestioreanu”

5. Acces în camera Snoezelen pentru 260 de copii cu cancer tratați ambulatoriu în Institutul de Oncologie “Prof. Dr. Al. Trestioreanu”
6. 5 ateliere de dezvoltare a abilităților de viață pentru 30 de copii cu și fără diagnostic
7. 1 cercetare privind beneficiile terapiei Snoezelen
8. 1 seminar pentru diseminarea rezultatelor
9. Publicarea rezumatului cercetării în cel puțin 3 publicații naționale sau internaționale
10. Prezentarea rezumatului cercetării la Conferința Internațională Snoezelen
11. Asigurarea vizibilității și promovarea proiectului și a donatorului

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu