duminică, 23 februarie 2014Informatii despre Snoezelen
Snoezelen înseamnă explorare și relaxare (“sniff and doze”). A fost dezvoltat prima dată în Olanda ca și metodă de stimulare a simțurilor primare – văz, auz, miros, atingere. Folosește camere luminate difuz, cu muzică relaxantă și diverse tipuri de stimuli pentru a crea o atmosferă caldă, de încredere și plăcere.
Obiectivul Snoezelen este de a  crește calitatea vieții prin folosirea simțurilor ca și mijloace de comunicare la indivizii care sunt afectați cognitive și nu sunt capabili să-și exprime nevoile și sentimentele.
Initial Snoezelen a fost folosit ca terapie pentru cei cu dizabilități de învățare, dar acum este folosit și în pediatrie și studiile arată că persoanele cu demență pot obține beneficii din acest tip de terapie.

Beneficiile stimulării senzoriale
                Chiar și fără o cameră Snoezelen poți crea un mediu pozitiv unde persoanele în vârstă se pot bucura de experiențe senzoriale.
                Stimularea senzorială poate asigura plăcere, relaxare, încuraja comunicarea și poate ajuta la îmbunătățirea calității vieții.
                Stimularea tuturor simțurilor prin atingere, sunete, imagini, miros și gust. Implicarea personală în actul terapeutic este esențială pentru sesiunea de terapie prin încurajarea participării, în mod deosebit a persoanelor în vârstă care pot fi mai afectate cognitiv. Poate ajuta la îmbunătățirea relației cu îngrijitorul și permite noi căi de comunicare.
                Poate reduce neliniștea, anxietatea.

Sesiuni de terapie în grup sau unu la unu
Când se lucrează în grup este foarte important a se cunoaște foarte clar obiectivele sesiunii de terapie. Este bine să se creeze un mediu cu distracții limitate și care să dea sentimentul de acasă. De asemenea, este important a se stabili un început, mijloc și sfârșit în cadrul sesiunii. Nu trebuie neglijată pregătirea sesiunilor anterior pentru a crea cel mai primitor și mai plăcut mediu.
Nu folosiți prea mulți stimuli în același timp și nu încărcați camera cu prea multe ecihpamente care pot speria persoanele mai în vârstă.
                Țineți cont de faptu că nu toată lumea dorește sesiuni de grup sau se simt bine in medii nefamiliare. O sesiune unu la unu la domiciliu sau în spital poate fi mai benefică pentru anumite persoane.

Sfaturi practice: Ce aveți nevoie
                Lumini difuze sau veioze.
                Un mediu cald și confortabil.
                Storuri/perdele pentru a minimiza distracțiile.
                Muzică relaxantă – este necesar a se avea o selecție.
                Sticle cu apă caldă înfășurate în prosop pot fi calmante pentru spate, îndeosebi iarna.
                Scaune confortabile pentru persoanele mai în vârstă.
                O selecție de loțiuni plăcut mirositoare pentru masaj.
                Perne pentru un plus de confort.
                Servețele, prosoape pentru a proteja hainele etc.
                Încurajați alegerile personale.
                Permiteti crearea unui ritm aparte pentru fiecare sesiune, lungimea sesiunii depinde de modul în care clientul răspunde, dispoziție, nivel de agitație/neliniște. Amintiți-vă să nu puneți presiune, cerințe.
                Nu vă fie teamă să vă folosiți imaginația, este important să fie folosită experiența senzorială în fiecare zi.
Articol semnat Adrea Broyd - terapeut ocupational (iunie 2008)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu