luni, 7 octombrie 2013

Suport sau terapie

Pedagogia și educația specială se bazează pe măsuri de suport acordate celor care au nevoie de ajutor. Nu este întotdeauna clar în ce fel se concretizează acest suport. După Stadler "ajutorul cuprinde toate măsurile care influențează o persoană, precum educația, tratamentul, terapia, exercițiile, învățarea și predarea și într-o oarecare măsură și formarea, grija" (Stadler, 1998, 24). Suportul este destinat persoanelor cu sau fără incapacități și se dorește a fi un ajutor "pentru dezvoltarea generală sau a inteligenței sau măsuri suportive pentru dezvoltarea potențialului prin creșterea competențelor (Bundschuh 1999, 58 cf. 294).
Măsurile suportive din cadrul educației de regulă duc la îmbunătățirea circumstanțelor sau a situației, cu intenția de a crește cooperarea.
Termenul de suport este foarte general și se referă de regulă la dezvoltare și creștere personală (cf. Bundschuh 1999, 288-289ș 330-334).
Spre deosebire de acesta, termenul de terapie derivat din limba greacă, însemnă a servi, a vindeca, înseamnă tratament, un serviciu pentru cineva care nu este bine. A servi-care nu are legătură directă cu boala și vindecarea – pare să se fi pierdut în felul în care este înțeleasă terapia astăzi după Schumann (167). Terapia poate cuprinde măsurile de suport. Măsurile de suport pot de asemenea fi considerate terapie. Cele două domenii ale educației și terapiei se află în interconexiune și o colaborare strânsă  între educatori și terapeuți este recomandată. Măsurile de suport sunt parte ale oricărui proces educațional.
Aflarea unui diagnostic face posibilă căutarea unor soluții și a unor strategii care pot fi folosite ca măsuri de suport. În Snoezelen diagnosticul este indispensabil și implică o serie de componente. Dar toate procedurile au un lucru în comun, iau în considerare starea inițială a persoanei în cauză, mediul și problemele care pot exista. 
Snoezelen oferă mai multe abordări depinzând de scop, grupul țintă și calificarea profesională a celui care o oferă. În teorie, se pot distinge patru domenii de aplicație:
Snoezelen ca terapie
Snoezelen ca măsuri terapeutice
Snoezelen ca măsuri educaționale

Snoezelen ca ofertă liberă

Extras Krista Mertens

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu