miercuri, 2 octombrie 2013





 

Asociația Tottoro este membră în Asociația Internațională Snoezelen MSE

În cadrul proiectului “Snoezelen, o abordare inovatoare”, Asociația Tottoro a devenit membră a Asociației Internaționale Snoezelen MSE (worldwide) și a Asociației Internaționale ISNA Sweichz. Prin aceasta va beneficia de acces la publicații privind terapia Snoezelen, reducere de preț la participarea la conferințe și va putea dezvolta relații cu specialiști din domeniu.
Proiectul este implementat de Asociația Tottoro, în parteneriat cu Asociația PAVEL și Asociația Internațională Snoezelen Elveția.
În cadrul proiectului vor fi achiziționate echipamente si materiale de stimulare senzorială și de relaxare pentru amenajarea a două camere fixe Snoezelen și echipamente mobile care vor fi folosite în Școlile Speciale nr1 și nr.5 din București de care vor beneficia în total 360 de copii. Sesiunile de terapie vor fi susținute de 12 voluntari cursați prin proiect de către expertul elvețian David Grupe, lector si terapeut Snoezelen, Președinte al Asociației Internaționale Snoezelen Elveția.
100 din copiii incluși în proiect vor beneficia de cicluri complete de 15 sesiuni de terapie Snoezelen şi vor fi monitorizați în cadrul cercetării aplicate cu privire la beneficiile acestei terapii. Instrumentele de observație și monitorizare, puse la dispoziție de partenerul nostru elvețian Asociația Internațională Snoezelen Elveția, sunt aprobate de Universitatea – Humboldt din Berlin, Germania. Terapeuții for fi supervizați pe toată perioada în care sunt oferite sesiunile de terapie, de către expertul în terapie Snoezelen și de către managerul proiectului, Laura Militaru.
Rezultatele vor fi diseminate în cadrul seminarului dar și în publicații naționale și internaționale, inclusiv la Conferința Snoezelen.
Obiectivele generale ale terapiei sunt: îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a stării psihice, conştientizarea și interacțiunea cu mediul, îmbunătățirea abilităţilor de viață, autonomie şi dezvoltare socială, îmbunătăţirea abilității de concentrare și a atenției, îmbunătăţirea abilităților de comunicare.

Proiectul “Snoezelen, o abordare inovatoare” est co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contributiei Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă, prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român.

Programul de Cooperare Elvețiano-Român este unul dintre programele de cooperare între noile țări membre ale Uniunii Europene. Toate aceste programe reprezintă contribuția Elveției la reducerea disparităților sociale și economice în Uniunea Europeană extinsă.
Pentru mai multe informații privind contribuția elvețiană în România vizitați: 
http://www.swiss-contribution.ro/  






Domeniul de aplicație Snoezelen



La începuturi – Snoezelen a fost folosit în centrele pentru persoane cu dizabilități mintale severe. Între timp domeniul de utilizare a fost extins de la copiii orfani la creșe și școli. Este de asemenea, mult folosit în clinici, spitale și în psihiatrie infantilă.
Multe clinici și centre de reabilitare au amenajat camere Snoezelen care reprezintă un mediu unde sunt realizate diferite tratamente. Totuși, în centrul precupărilor se află instituțiile care se ocupă cu persoane cu dizbilități mintale. Nu este greșit să considerăm că un mediu plăcut contribuie la starea generală de bine și că clienții ating o stare de relaxare. O persoană devine mai receptivă pentru lucruri noi, este capabilă să se adapteze și să se concentreze mai bine și poate cu ușurință să intre într-o stare de relaxare. Snoezelen trebuie întotdeauna să aibă un efect pozitiv asupra persoanelor și să aibă efecte care durează și după sesiunea de terapie Snoezelen.
În multe cazuri de dizabilități mintale severe persoanele nu sunt capabile să comunice verbal și din diverse motive și comunicarea non-verbală este afectată. Pentru aceasta, comunicarea facilitată de stimuli somatici – oferă oportunitatea de a preveni izolarea acestui grup țintă și de a-i face înțeleși. În cazul în care Snoezelen este o intervenție terapeutică, în funcție de diagnostic, referințe și de calificările profesionale, este aplicată fie ca terapie, fie cu scopuri educative.
Snoezelen generează starea de bine și are efecte relaxante, induce pacea dar și activează, trezește interesul, conduce și direcționează stimulii, trezește amintiri, organizează, ajută la depășirea temerilor și oferă securitate, poate ghida o persoană, ajută la dezvoltarea și susținerea relațiilor interumane și este foarte plăcut.

De multe ori apare întrebarea:  ar trebui ca Snoezelen să fie direcționat sau mediul plăcut în care se găsesc diferite elemente ar trebui doar pus la dispoziția clienților fără a fi influențat de un asistent, pentru a se putea relaxa și simți bine.
                                                                                                      Autor - Krista Mertens

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu