joi, 3 noiembrie 2016

Asociația Tottoro organizează vernisajul expoziției de obiecte multisenzoriale din cadrul proiectului ”Sensory Toy Makerspace” cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național

                        

                                  
Sensory Toy, The Therapeutic Design/ Expoziţie-atelier 
Ce se întâmplă când un artist acceptă provocarea de a crea jucării și obiecte terapeutice senzoriale? Veți vedea la vernisajul expoziției-atelier ”Sensory Toy, the Therapeutic Design” organizat de Asociația Tottoro în 10 noiembrie 2016.
Obiectele sunt concepute Mihaela Şchiopu, artist vizual, şi meşteşugite de un grup de makeri entuziaști cu background-uri diverse, prin combinarea inovatoare a materialelor și utilizarea lor în scopuri noi.
Conceptul “Snoezelen” sau mediu multisenzorial controlat este o formă de terapie care constă în interacțiunea dintre pacient și terapeut într-un mediu relaxant sau stimulativ numit cameră Snoezelen sau camera multisenzorială. În camera multisenzorială stimularea poate fi controlată, intensificată sau redusă, camera fiind echipată și amenajată în concordanță cu nevoile pacientului. Prima cameră Snoezelen fost creată de în anii ’70 de Jan Hulsegger şi Ad Verheul, terapeuţi ai Institutului pentru tratarea persoanelor cu dizabilităţi intelectuale ”De Hartenberg” din Olanda, care au organizat cu ocazia târgului anual de vară al institutului un cort experimental în care au poziționat diverse obiecte care stimulează simțurile: oglinzi, proiecții pe ecrane, ghirlande cu fibre luminoase, piscine cu bile de cauciuc, căpiţe de fân, hamace, instrumente muzicale, obiecte tactile, sticle cu arome, fructe și gustări etc. Acest cort s-a bucurat de enorm succes în rândul persoanelor cu deficienţă severă care suferă prin natura afecțiunii lor, de deprivare senzorială cronică. La ora actuală camerele și obiectele terapeutice mutisenzoriale sunt utilizate în terapia copiilor cu dizabilităţi şi autism, pentru ameliorarea stării fizice și psihice a copiilor diagnosticați cu o afecțiune oncologică, în tratarea pacienților cu demenţă, leziuni cerebrale, Alzheimer, precum şi pentru ameliorarea stării celor care suferă de dureri cronice.
Toate obiectele pe care le veți vedea în cadrul expoziției sunt nerăbdătoare să-şi spună micile lor istorioare copiilor diagnosticaţi oncologic, copiilor cu autism, deficienţe multisenzoriale, dizabilităţi locomotorii sau intelectuale. Pentru aceşti copii visăm să croim multă vreme de acum încolo prieteni credincioşi care să-i însoţească, să-i amuze şi să-i aline. Visăm să le oferim clipe luminoase, aşa că am stat de vorba cu copiii internaţi în secţia de oncopediatrie a Institutului Oncologic „Alexandru Trestioreanu“ şi, ca urmare a dorinţelor lor, am creat şi experimentat obiecte, am cercetat felul în care copiii se apropie de ele şi am fost atenţi la tot ceea ce îi bucură mai tare.
Aşa s-a născut o poveste (brand cum spun oamenii mari) care poartă numele NOBO-NOBO. Adică lumea în care vă veţi întâlni cu făpturi pitice, dar şi mai măricele, din fel şi fel de materiale, marionete, poteci senzoriale, instrumente muzicale, perne cu braţe parfumate dar şi pernuţe mângâioase pentru genunchi.
Ne pregătim pentru drum lung şi vă invităm alături de noi. Visam să creăm o comunitate de persoane creative, care să însenineze zilele lungi pe care copiii le petrec în spital sau acasă, în pat. Până când? Până când saloanele din spital vor deveni ele însele poveşti, care, bineînţeles, vor fi mereu altele. Şi până când acasă la ei copiii bolnavi vor pleca însoţiţi de un prieten meşteşugit de noi.
La vernisaj ne va fi alături trupa dramatic lounge ”Cats în the Rain”, ca să ne veselim împreună în cât mai multe chipuri.
Copiilor care vor veni la noi în vizită le sunt dedicate nişte ateliere surpriză.
Mihaela Șchiopu este artist vizual, conferențiar la Universitatea de Arhitectură “Ion Mincu”, psihoterapeut, art-terapeut, specialist terapie multisenzorială, doctor în arhitectură și membru al Uniunii Artiștilor Plastici.
Asociaţia Tottoro a făcut muncă de pionierat în domeniul terapiei multisenzoriale din România. Asociaţia a deschis primele camere terapeutice multisenzoriale din România, a instruit primii specialiști români în terapia multisezenzorială, a publicat primul studiu românesc despre beneficiile acestei terapii şi a creat un blog de informare a specialiştilor: www.tottoro.ro.
Proiectul ”Sensory Toy Makerspace” în cadrul căruia a fost organizată expoziția este derulat de Asociația Tottoro și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Expoziția are loc la sediul Asociației Tottoro din str. Făinari nr. 45A începând cu ora 18.30.
Sponsor: Hambar – Brasserie, Charcuterie, Brutărie.
Parteneri media: Bewhere, Godmother, Brainstorming Consulting, Life.ro.
Website: www.nobonobo.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu