marți, 21 ianuarie 2014




Snoezelen pentru persoanele cu autism

Pentru persoanele cu autism interacțiunea cu ceilalți poate fi dificilă iar mediul în care trăiesc poate fi perceput ca fiind copleșitor. Ca și răspuns pot să apară comportamente stereotipe și problematice. Prin controlul stimulilor și concentrarea pe abilități, aceste comportamente pot fi reduse.
Dacă un copil are probleme în interpretarea experienței senzoriale este ușor de  înțeles de ce ei văd lumea diferit față de noi. Unul din instrumentele care pot ajuta la procesarea senzorială este mediul Snoezelen. Snoezelen asigură a gamă vastă de stimulări senzoriale care pot fi croite pentru a satisface nevoile persoanelor cu autism pentru a putea gestiona procesarea senzorială și pentru a-i pregăti să se anagajeze în activități cu sens.

Comportamentul prezentat de persoanele cu autism cuprinde trei componente majore. Dificultăți de interacțiune socială, dificultăți de comunicare și dificultăți în procesarea senzorială.
În interacțiunea socială contactul vizual, expresivitatea facială și gestica sunt limitate. Snoezelen nu se bazează pe interacțiunea socială directă, de aceea este accesibilă indiferent de nivelul de dezvoltare al abilităților sociale. Sesiunile de terapie pot urmări dezvoltarea interacțiunii independente, paralele și de cooperare.
Dificultățile de comunicare se manifestă prin întârzieri în dezvoltarea limbajului și a vorbirii. Snoezelen poate fi folosit pentru a întări comunicarea și învățarea printr-o abordare senzorială.
Dificultățile de procesare senzorială se pot traduce și prin aceea că lumea noastră este simțită ca fiind copleșitoare, ceea ce poate duce la sentimente de frustrare. Această frustrare poate genera schimbări de dispoziție și sentimentul că pierd controlul. Nivelul de stimulare într-o cameră Snoezelen poate fi ajustat pentru a gestiona nivelurile de excitare senzorială și pentru a modifica comportamentul.



Mediul Snoezelen asigură stimularea indirectă a modalităților senzoriale și poate fi folosit fie ca si stimulare a unei singure modalități fie a mai multor modalități, simultan.
Echipamentele care se potrivesc pentru a fi folosite pentru persoanele cu autism sunt:
1.    Stimulare vizuală – spray cu fibre optice, proiector cu imagini cu reminescențe, tubul cu bule de aer.
2.    Stimulare auditivă – cd-uri de relaxare, sunetul vibrațiior de la echipamente, clopoței de vânt, muzică după preferințe.
3.    Stimulare olfactivă – aromaterapie, parfumuri și aftershave-uri cunoscute, de exemplu parfumul sau aftershave-ul folosit de părinți poate reduce anxietatea.
4.    Stimulare gustativă – ori ce substanță care oferă arome și texturi diferite. Persoanele cu autism pot fi orientate către anumite arome și texturi. Provocarea ar consta în a mări pas cu pas gama de preferințe.
5.    Stimulare tactilă – saltele cu vibrații, pături grele cu diferite texturi, materiale.
6.    Stimularea proprioceptivă și vestibulară – balansoare.
Snoezelen ar trebui considerat o cutie de scule” cu diferite tipuri de materiale senzoriale care să împlinească nevoile diferite ale persoanelor care îl folosesc. În camera Snoezelen nu ar trebui sa fie toate echipamentele pornite în același timp.

Articol tradus
 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu