luni, 2 decembrie 2013
Stimulare senzorială și relaxare în camerele special amenajate Snoezelen -articol semnat de Krista Mertens
    1. Dezvoltarea conceptului Snoezelen
Din 1980 Snoezelen a înregistrat o popularitate tot mai mare în Germania. Prima dată am auzit de "Snoezelen" în 1988 și am luat contact cu o instituție care îngrijea 400 de copii și adulți cu dizabilități mintale severe și profunde, la Hartenberg, în Ede – Olanda. Spațiile speciale Snoezelen, erau proiectate pentru activități zilnice, de către Ad Verheul și Jan Hulsegge (Ad Verheul este capabil să-și folosească creativitatea, deschiderea și sensibilitatea pentru a înțelege nevoile persoanelor cu dizabilități și pentru a dezvolta elemente noi).
Așa după cum am menționat mai sus Snoezelen a fost conceput inițial pentru activități de relaxare pentru persoanele cu dizabilități mintale severe. Avantajele acestei intervenții sunt recunoscute de oameni din școli, grădinițe, centre de zi, case pentru oameni în vârstă, instituții psihiatrice, spitale și centre de reabilitare. În Germania sunt depuse mari eforturi pentru ca această metodă terapeutică să fie recunoscută în practica pedagogică și terapeutică ca și terapie.
În 1998 am înființat Fundația Internațională Snoezelen.  Membrii bordului și eu (Krista Mertens) în calitate de președinte am agreat asupra următoarei definiții a conceptului Snoezelen:

“Snoezelen înseamnă un mediu special amenajat unde este atinsă starea de bine prin controlul asupra stimulilor multi- senzoriali”.
http://www.peicod.pe.ca/snoezelenroom.php
Snoezelen poate să existe fie în interiorul unei camere fie afară. Experți, nu doar din Germania ci și din Marea Britanie, împărtășesc opinii diferite cu privire la acest subiect.
Un grup susține că “acest mediu special amenajat” trebuie să fie restâns la camere special concepute, alții consideră  că Snoezelen corespunde cu așa numita grădină senzorială – este posibilă de asemenea, în spații din exterior special amenajate. Un al treilea grup consideră că orice percepție a unor stimuli care influențează pozitiv persoana poate fi numită Snoezelen. Aceasta poate include a o plimbare pe malul râului, la munte sau la mare, precum și legănatul într-un hamac la umbra unui copac. Unii chiar cred că orice satisfacere a nevoilor unei persoane poate fi numită Snoezelen. Se pare că este dificil de găsit un numitor comun pentru acest subiect.

În toate cazurile pot fi sesizate aceleași efecte pozitive: aceste camere special amenajate creează emoții pozitive, precum starea de bine, odihnă, satisfacție, veselie. Mediul plăcut readuce amintiri și împinge la auto-reflecție. Subiectul devine capabil să-și adune puterile și să dezvolte idei. 
http://www.tampabay.com/news/health/autistic-children-and-adults-find-calm-in-a-snoezelen-room/2138553

În baza acestor trăiri pozitive numărul camerelor amenajate în concordanță cu cerințele Snoezelen sunt în creștere continuă – 250 în Germania (august 2000). Pot fi găsite în general în instituții pentru persoane cu dizabilități, în clinici și instituții de reabilitare și în diferite instituții dedicate vârstnicilor.

2. Amenajarea camerei Snoezelen

Snoezelen a devenit o lume magică. Camera este bogată în mirosuri, sunt coloanele de apă cu lumini colorate și bule de aer care se ridică, urmărești lumini care strălucesc ca diamantele și ești condus pe tărâmul somnului de o muzică plăcută.

Cu multitudinea de stimulări senzoriale și posibilitățile pe care Snoezelen le oferă este acreditată cu tot mai mult success: creează atmosferă, motivează copiii și adulții pentru învățare, ajută la eliberarea stresului, este o formă de terapie, aduce oamenii mai aproape și poate fi folosit în multe locuri. Multe din aceste aspecte sunt dovedite științific.

Și în istorie găsim unele spații ca fiind amenajate în stil Snoezelen. Ludwig II, Regele Bavariei în Germania, și-a creat peșteri și paturi pentru visare și relaxare în castelul lui din Neuschwanstein și Linderhof la mijlocul secolului al 19 lea.
  

Peșterile naturale din piatră cum este peștera zânelor din Saalfeld, sunt de asemenea fascinante exemple naturale. Acestea dovedesc o mare similitudine cu unele dintre instituțiile Snoezelen din zilele noastre.

Băile orientale sau piscinele ca niște temple de la începutul secolului – în zilele noastre piscine de distracție, pot fi considerate ca aparținând Snoezelen-ului. Întrebarea este: unde este limita. În știință și în cercetare trebuie să avem o bază comună. Este imprtant să începem cu un centru într-un spațiu închis. Un centru Snoezelen poate avea chiar și 12 camere (Ede din Olanda, Upplevelsen din Suedia). Spațiul oferă stimulare multisenzorială, însă fiecare cameră pun accent mai mult pe diferite stimulări pentru unul sau două simțuri. 

Cea mai populară cameră este cea albă. Este amenajată cu câteva efecte de lumini. Sunetul și muzica pot fi adăugate, aromaterapia poate fi inclusă.

Echipamentele cele mai comune sunt:
·         Coloana de bule de aer
·         Fibrele optice
·         Proiectorul cu roata de efect
·         Setul senzorial
·         Covorul cu luminițe
·         Oglinzi
·         Peretele de lumini și sunet
·         Patul muzical cu vibrații
·         Aromatizatorul
 

Aceste efecte sunt folosite separat sau combinate. Ele stimulează subiectul să interacționeze cu mediul, să-și formeze o imagine despre lumea lui, și să urmeze o structură. Acestea sunt în concordanță cu timpul necesar pentru a gândi și experimenta, cu timpul pe care subiectul îl petrece în cameră, timp în care absorb impresii, le asociază și le memorează. 
Autorul textului: Krista Mertens, Presedinte ISNA
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu