luni, 18 noiembrie 2013

Percepția auditivă
Semnalele acustice sunt folosite pentru recunoașțere, asociere și comparare, în același mod ca și în percepția vizuală. Sursa sunetului poate fi localizată sau semnalul sonor poate declanșa o reacție. Va fi stabilită direcția sunetului, semnalele sonore variate vor fi analizate și asociate cu cele cunoscute deja. Persoanele cu dizabilități severe, în mod deosebit cei cu dizabilitate vizuală și cu cecitate pot detecta fecvența sunetelor prin intermediul corpului. Simțul afectat este compensat prin aceea că este folosit predominant canalul auditiv.

Alegerea potrivită a muzicii este vitală. Muzica afectează sistemul limbic al creierului și influențează puternic mintea. Biblia descrie puterea vindecătoare a muzicii. Muzica compusă bazată pe legile biofizicii sincronizează respirația, îî face pe oameni să uite de durere și îmbunătățește funcționarea sistemului imuntar. Melodiile declanșează emoții puternice iar oamenii cu Alzheimer și alte boli asociate reacționează la muzică cunoscută și la cântece din copilărie. Un ritm vioi și schimbările de ritm au afect stimulator și motivant. Alegerea muzicii pentru fiecare sesiune de terapie depinde foarte mult de nevoia clientului și trebuie să i se acorde atenția cuvenită.

Percepția olfactivă și gustativă
Aromele alimentare nu sunt folosite foarte des în camerele Snoezelen. Dar aromele alimentare sunt foarte legate de miros. Aromele ajută în procesul de relaxare, diminuează frica dar și activează. Aromele pot avea efecte subliminale asupra stării mentale a omului.

Acestea sunt folosite și în mod intenționat pentru a ajuta și susține procesul terapeutic. Astfel scopul folosirii lor este de a fi recunoascute, diferențiate și comparate prin miros și gust. Este posibil să trezească preferințe și atunci trebuie oferite. Oferirea continuă a aromelor poate duce la o orientare mai bună însă trebuie evitată saturația.


Concentrare și atenție
Toate ariile menționate mai sus sunt folosite pentru concentrarea atenției pe un semnal particular cu intenția de a determina clientul să caute cu atenție din nou, să asculte și să simtă pentru a obține o imagine sau o idée satisfăcătoare. În subariile tactil, kinestezic, vizual, auditiv, olfactiv și gustativ stimulii pot fi înregistrați, atribuiți și memorați doar dacă persoana este capabilă să-și concentreze atenția pe un obiect anume sau ființă, pentru o perioadă mai lungă de timp. Semnalele interne date de corp ar trebui simțite, recunoscute și controlate. Numai dacă persoana poate înțelege reacțiile și funcțiile propriului corp va putea răspunde mediului înconjurător. O concentrare bună este necesară pentru a atinge nivelul de conștiință pentru a putea absorbi mediul. Aceasta necesită un joc armonic între relaxare și tensiune.


Obținerea relaxării
Atmosfera din camera Snoezelen oferă oportunitatea de a te deconecta, de a renunța și de a te odihni. Este un mediu invadat de muzică, imagini plăcute și sunete, arome delicioase care să inducă starea de odihnă și relaxare. Tehnicile de respirație și exercițiile care induc greutatea și căldura susțin relaxarea. Clientul trebuie să fie dornic să accepte tehnicile specifice – atingere, lovire ușoară, masaj - și/ sau prezența asistentului precum și indicațiile lui. Acestea necesită încredere și securitate. Fazele obișnuite de relaxare din cadrul sesiunii Snoezelen ca și ofertă recreativă, sau ca parte a unei intervenții selective, duc la stări de calm și relaxare care vor avea un efect de durată și după terminarea sesiunii Snoezelen.


Atingere și încredere
Camera Snoezelen este foarte rar folosită de o singură persoană. Clientul este de obicei însoțit de un instructor, profesor sau de personal din spital. Asistentul trebuie să fie înzestrat cu empatie, voce plăcută, expresie prietenoasă, și fără să fie subestimat – cu un miros plăcut.
Însoțitorul va trebui să fie în permanență preocupat de biografia clientului și ar trebui să fie în mod deosebit sensibil. Instructorul se va asigura că terapia sau intervenția răspunde nevoilor clientului/ clienților. Chiar și dacă este doar un însoțitor – observator, el va avea sarcina importană de a-i asigura încrederea și securitatea. Camerele Snoezelen pot fi în permanență modificate sau reamenajate. Multe din echipamente pot fi ajustate sau combinate, unele pot fi chiar scoase definitiv, sau altele pot fi adăugate. Camera poate fi rearanjată cu ușurință pentru povești imaginative cu aventuri și alte proiecte. Mediul sigur oferă o platformă pentru discuții, compunere poezii, scris, compunere muzică, și cântat.

Unii prefeă să păstreze camera neschimbată, alții vor dori să o modifice în mod regulat. Multe sesiuni Snoezelen se adresează abilității de a experimenta și imaginației clienților. Sunetele plăcute și melodiile deschid lumi, aromele reamintesc de evenimente demult trecute, sentimente sau elementele vizuale lasă mintea să călătorească în locuri imaginate. În același timp Snoezelen poate fi amenajat în apă,  în locuri amenajate special afară, oferind chiar și mai multe posibilități pentru minunate experiențe și împărtășiri. 
Autor: Krista Mertens


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu