marți, 10 ianuarie 2012

Se poate sa ai Snoezelen in gradina ta si sa nu-ti dai seama!

"Snoezelen inseamna sa ai grija de sufletul tau, in timp ce stimularea bazala se adreseaza corpului tau, insa este o descriere foarte simplificata,” spune Renata Filatová, creatoare si producatoare de camere Snoezelen. Snoezelen nu inseamna doar relaxare, este vorba de un concept mult mai complex, un mediu care multiplica efectul celorlaltor terapii."

Cum ai aflat si ai devenit interesata de Snoezelen?

Produc dispositive de asistare pentru stimulare bazala din 1999 si astfel am intrat in contact cu multe institutii: departamentul de terapie intensiva, centre pentru copii, gradinite si scoli primare destinate copiilor cu nevoi speciale, spitale, camine pentru batrani sau departamente pentru ingrijire permanenta. Am produs multe dispozitive de asistare fara posibilitatea de a influenta intregul design al camerei. Snoezelen aduce o schimbare majora spatiului, astfel ca in final clientii il percep ca pe unul complex, armonizat in toate detaliile. Cativa ani in urma am avut ocazia s-o cunosc pe d-na dr. Hana Stachova, cu care am realizat prima camera Snoezelen – in Centrul Čtyřlístek din Ostrava (Cloverleaf).

Care este situatia curenta din Republica Ceha in ceea ce priveste Snoezelen?
In Ostrava, Asociatia Koncept Snoezelen din Republica Ceha a fost infiintata anul acesta. Am publicat deja prima publicatie specializata din acest domeniu, organizam seminarii, conferinte si amenajam camere Snoezelen, nu doar in tara ci si in Polonia, Slovacia si Arabia Saudita. Suntem membri ai Asociatiei Internationale Snoezelen, astfel ca participantii la cursurile noastre primesc certificare pentru a amenaja camere si ca terapeuti.

Snoezelen nu este foarte raspandit in Romania, tara mama a Asociatiei Tottoro. Sunteti interesata sa cooperati?
Orice cooperare este bine venita, nu doar in sensul transferului de know-how. Chiar cred ca avem ce invata de la colegii romani. Suntem mult orientati inspre tarile vestice, insa daca te gandesi bine, toate aceste aparate scumpe, pe care le folosim in camerele noastre, sunt doar substitute ale naturii. Se poate sa ai Snoezelen la cabana, in gradina ta. Stai pe terasa, bandu-ti cafeaua, citind un ziar si asculti clopotelul agatat de copac deasupra ta. Simti o relaxare profunda dar se poate sa nu stii ca si acel clopotel contribuie la aceasta.

Un comentariu:

  1. O idee doar... ati putea traduce in Romana articolul wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Snoezelen pentru o platforma mai larga de expunere, ca mai multa lume sa afle. Ati putea sa includeti acolo si informatia locala, ca in Romania specialisti in aceasta terapie se pot gasi la Asociatia Tottoro. :) Mult succes!

    RăspundețiȘtergere