joi, 23 aprilie 2015


Terapia Snoezelen (multisenzorială)
Laura Militaru, terapeut Snoezelen, logoped, psihopedagog, Asociația Tottoro (www.tottoro.ro)
Imaginaţi-vă că intraţi într-o camera cu lumină difuză. Picăţele de culoare se joacă pe pereţi. Din primul moment vă simţiţi transportați într-o altă dimensiune şi percepeți parcă un alt ritm al vieţii. Vă aşezaţi pe patul cu saltea de apă şi vibraţii şi vă simțiți ca în pântecele ma
mei.
Relaxarea începe să vă împresoare şi  încetișor observaţi tubul în care bulele de aer colorate se aleargă unele pe altele, firele luminoase care par nesfârşitul mării și percepeți aromele care vă induc starea de bine.
Nu mai simţiţi stres, durere, supărare, agitaţie.....Ce frumos! Ce frumos! Cât de bine este! sunt singurele gânduri pe care le aveţi şi pe care nu vă puteţi abţine să nu le împărtăşiţi.
Copiii sunt şi mai plăcut de privit atunci când intră în camera Snoezelen. În primele momente doresc să atingă totul, apoi se aşează pe pat şi după ce pretind că plutesc cu barca şi umplu camera cu chicote de râs, se liniştesc întinşi în pat. Nu puţini sunt cei care spun că nu mai vor să plece din camera sau că este cea mai frumoasă zi din viaţă lor. Aici timpul zboară fără să îţi dai seama.

Camera Snoezelen este o platforma de comunicare; oamenii încep să povestească aici, chiar şi cele mai dureroase gânduri, producându-se o eliberare, o detaşare.



Terapia Snoezelen este o terapie de relaxare, care conduce la starea de bine, reduce stresul, agresivitatea, autostimularea, creează condiţii optime pentru învăţare şi creaţie, comunicare, dezvoltă concentrarea, reduce durerea şi stârnește râsul. Tot ambientul este croit anume pentru a va ghida înspre o stare de bine minunată.
Imaginează-ţi că intri într-un spaţiu unde te simţi în siguranţă, nimic nu te deranjează şi poţi să te simţi aparte, indiferent de ce ţi se întâmplă în viaţă. O călătorie către un tărâm fără griji.
În camera Snoezelen poţi să simţi cum te leagănă valurile apei sau să te încălzeşti la un foc de tabăra; poţi să simţi liniştea din pântecele mamei, să faci o călătorie într-un loc dorit, tu hotărăşti. Totul este misterios şi îţi încânta simţurile pentru a atinge starea de bine. Simţurile sunt stimulate doar în măsură în care este nevoie şi astfel apare relaxarea şi bucuria. Eşti dornic să comunici şi să fii în armonie cu tot ce este în jurul tău.

La ce poate fi folosită terapia Snoezelen

Terapia Snoezelen îți aduce liniştea şi pacea interioară. Se adresează tuturor vârstelor şi poate fi folosită atât pentru ameliorarea unor deficienţe (autism, ADHD, demenţă, Alzheimer, dizabilitate de învăţare) cât şi de către persoanele cu un nivel crescut al stresului sau pur şi simplu pentru relaxare. Această se poate realiza prin controlul stimulilor diverşi care există în această camera magică (lumini, arome, sunete, gusturi, atingere).
Explorare senzorială.

Calmare: pentru cei care suferă de anxietate, crize de personalitate, izbucniri nervoase, fie plecând cu stimularea de la acelaşi nivel de excitaţie şi gradual reducerea stimulilor sau prin oferirea unui mediu de calm divin.

Relaxare: pentru cei pentru care activitatea zilnică este stresantă, care au nevoie să obţină o stare de spirit mai bună sau să evadeze pentru o perioada de timp din mediul familiar sau frustrările de zi cu zi.
Stimulare: pentru clienţii care suferă de deprivare senzorială, pentru cei pentru care universul este limitat şi nestimulativ, care sunt limitaţi de dizabilitate.

Creșterea încrederii în sine: pentru cei care au puţin control asupra vieţii proprii şi că urmare au dezvoltat lipsa încrederii în sine şi motivaţie scăzută. Unele dintre echipamentele Snoezelen pot fi activate printr-o suflare sau o clipire de ochi, o atingere sau un bătut din palme.

Plăcere: este o activitate foarte diferită de cele uzuale, care oferă plăcere, amuzament, confort şi relaxare.

Îmbogăţire: prin posibilitatea oferită persoanelor cu dizabilităţi de a-şi lărgi universul, prin senzaţii diferite şi experienţe senzoriale.

Educativ: prin jocul senzorial.




Efectele terapiei Snoezelen
- Potenţarea concentrării şi a atenţiei
- Deschidere pentru comunicare şi cooperare
- Reducerea stresului
- Potenţarea creativităţii
- Reducerea agresivităţii
- Reducerea autostimularilor
- Îmbunătăţirea cunoştinţelor prin explorare
- Creşterea interesului pentru stimuli
- Autonomia
- Creşterea acceptanței de sine şi a încrederii în sine
- Deschidere pentru învăţare şi o mai bună concentrare prin reducerea distractorilor
- Dezvoltarea răbdării în realizarea sarcinii
- Creşterea ocaziilor pentru învăţare prin expunerea la diverşi stimuli
- Activare şi pregătire pentru diverse sarcini.
Asociaţia Tottoro vă invită să vă regăsiţi calmul şi buna dispoziţie în camera special amenajată Snoezelen. Aici, într-un mediu securizat şi stimulativ puteţi călători în imaginar oriunde vă doriţi, puteți să intraţi în starea alfa cu ajutorul muzicii special create pentru relaxare profundă sau să împărtăşiţi cele mai ascunse gânduri cu un specialist.

Camera Snoezelen, a fost amenajată în cadrul proiectului “Snoezelen, o abordare invovatoare” realizat de Asociaţia Tottoro în parteneriat cu Asociaţia PAVEL şi Asociaţia Internaţională Snoezelen Elveţia, proiect cofinanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin Programul de Cooperare Elveţiano-Român. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu